Dummies för kattägare

Spinner

Den vanligaste orsaken till att katten spinner är att den är nöjd och tillfreds med tillvaron. Spinnandet kan också vara en del av kommunikationen mellan en hona och hennes ungar. Men även en rädd katt kan spinna. Om den till exempel håller på att föda eller är döende kan spinnandet göra att den blir lugnare.

Jamar

Det vanligaste sättet för katter att kommunicera med människor är genom att jama. Hur mycket en katt jamar varierar och varje katt har sitt register. Genom att jama på olika sätt kan katten förmedla vad den vill, till exempel ha mat eller gå ut, på ett sätt som oftast är begripligt åtminstone för dess ägare. Äldre katter kan börja jama mer än de gjort tidigare, speciellt nattetid, vilket då ofta beror på att de känner sig ensamma och oroliga.

Trampar med tassarna

Som kattunge trampade den med tassarna när den låg vid sin mamma och skulle dia. När den nu hoppar upp i ditt knä och gör samma rörelse återvänder den till sitt barndomsbeteende. För katten är det här en mysig stund av tillgivenhet så för att behålla er goda relation är det viktigt att inte köra bort den även om det kan göra lite ont när de vassa klorna trycks mot huden.

Klöser på möbler

Katten har flera goda skäl till sitt klösande. Dels vill den vässa framklorna, dels behöver den få loss utslitna gamla klodelar och träna på att dra in och ut klorna. Samtidigt doftmarkerar katten med hjälp av de doftkörtlar som finns på undersidan av framtassarna. Det är alltså ingen slump om det är din favoritfåtölj som blir hårdast åtgången, du har ju lämnat din doft där och katten svarar med sin egen doftmarkering.

Skjuter rygg

Katten skjuter rygg för att den är rädd. Genom att kröka ryggen och stå med stela ben ser den så stor ut som möjligt, vilket förstås är positivt i mötet med exempelvis en hotfull hund. Denna hållning kompletteras ofta av ett högt fräsande. Om katten i stället kryper ihop med indragen svans är den förmodligen orolig. Då är morrhåren också ofta bakåtstrukna.

Viftar på svansen

När katten svänger på svansen är det ett tecken på rädsla eller oro, att den är i någon form av konflikt. Vickar den på svansspetsen signalerar det upphetsning under till exempel en jakt, medan en piskande svans visar att katten är arg. När svansen pekar rakt upp kan du däremot vara säker på att din katt är nöjd och belåten.

Fäller öronen bakåt

När öronen fälls ner mot huvudet betyder det att katten är obekväm på något sätt, antingen rädd eller aggressiv. Spärrar den dessutom upp ögonen och viftar på svansen är det läge att se upp så du inte blir biten eller riven. Står öronen däremot rakt upp är katten antingen avslappnad och nöjd eller aktivt intresserad.

Källa: Expressen


 

Hur man ger en katt ett piller:

1. Lyft upp katten och håll den i ditt armveck som ett spädbarn. Placera höger hands pekfinger och tumme på var sin sida om kattens mun och tryck försiktigt så munnen öppnas. Låt pillret rulla in i munnen.

2. Tag upp pillret från golvet och hämta katten bakom soffan. Upprepa sedan punkt 1.

3. Hämta tillbaka katten från sovrummet och släng det blöta pillret.

4. Tag fram ett nytt piller, håll katten i vänster arm med ett hårt grepp om baktassarna. Tvinga upp käken och tryck in pillret längst bak i munnen. Håll igen munnen och räkna till tio.

5. Ta upp pillret från akvariet och ta ner katten från bokhyllan. Ropa på din sambo.

6. Ställ dig på knä och håll fast katten hårt i både fram- och bakben. Be din sambo hålla fast huvudet, kör in en linjal i munnen och låt pillret glida längs linjalen samtidigt som du gnider kattens hals för att stimulera sväljreflexen.

7. Ta ner katten från gardinstången, res upp cd-stället och glöm inte att laga gardinstången senare.

8. Lägg pillret i ett sugrör, tvinga upp munnen och blås in pillret.

9. Drick ett glas vatten för att få bort den vidriga smaken och kontrollera att det inte är skadligt för människor. Plåstra om sambon och torka av blodet från mattan.

10. Stoppa katten i ett köksskåp och stäng så att endast huvudet sticker ut, tvinga upp munnen med en sked och skjut in pillret med ett gummiband.

11. Sätt upp köksluckan med skruvmejsel. Ring din husläkare och fråga när du senast fick din stelkrampsspruta. Släng din nerblodade t- shirt.

12. Be din sambo köra dig till akuten. Sitt still när de syr dina fingrar med tolv stygn och plockar ut resten av pillret ur ditt högra öga. Åk till en möbelaffär på hemvägen och komplettera lite.

13. Ring Djurens Vänner och be dem hämta katten. Köp sedan en hund.

Hur man ger en hund ett piller:

1. Tryck in pillret i en köttbulle och akta fingrarna.


 

Regler för katten:

Det är absolut förbjudet för katten att vistas i möblerna.

Okej, katten kan vistas i möblerna, så länge den inte går på köksbänken.

Jaha, katten kan gå på köksbänken också, bara inte när jag tillreder mat.

Fint, katten kan gå överallt den vill, så länge den inte väcker mig kl 05.30 på morgonen och kräver mat.

Katten får mat varje morgon kl 05.30.


 

Hundens dagbok

07.00 – Tjohoo, en promenad. Det är det bästa som finns!

08.00 – Tjohoo, hundmat. Det är det bästa som finns!

09.00 – Tjohoo, ungarna är uppe. Det är det bästa som finns!

12.00 – Tjohoo, leka i trädgården. Det är det bästa som finns!

14.00 – Tjohoo, åka bilen. Det är det bästa som finns!

15.00 – Tjohoo, ungarna kommer hem. Det är det bästa som finns!

16.00 – Tjohoo, leka med en boll. Det är det bästa som finns!

17..00 -Tjohoo, matte och husse kommer hem. Det är det bästa som finns!

18.00 – Tjohoo, hundmat. Det är det bästa som finns!

20.00 – Tjohoo, bli kliad på magen i soffan. Det är det bästa som finns!

22.00 – Tjohoo, sova i mattes och husses säng. Det är det bästa som finns!

Kattens dagbok

783:e dagen i fångenskap…

Mina kidnappare fortsätter att tortera mig med bisarra dinglande saker. De
 frossar i färskt kött medan jag tvingas leva på torrfoder och slemmig burkmat. Det enda som håller mig igång är hoppet att jag en dag ska lyckas rymma, och den milda tillfredsställelse jag får av att klösa på möblerna.

I morgon ska jag 
eventuellt äta ännu en krukväxt. 
Idag misslyckades jag än en gång med att döda mina kidnappare genom att 
försöka fälla dem med min kropp. Jag borde kanske försöka vid toppen av trapporna.
 I ett försök att sätta mina förtryckare ur balans, framtvingade jag en
 hårboll i deras favoritfåtölj. Kom ihåg: lägg en på deras säng.

Fångade en mus som jag bet huvudet av. Lade den huvudlösa kroppen vid
 dörren som ett tecken till mina kidnappare om vad jag är kapabel till, så att de ska gå runt i ständig skräck. Bemötandet jag fick var en massa klappar, kramar och gullande om vilken duktig kissemiss jag är. Saker och ting går inte som planerat.

På kvällen dök deras kumpaner upp för någon sorts sammankomst. Jag blev
 placerad i isolering under mötet men jag kunde känna doften av deras mat och höra brottstycken från deras kriminella planer. Tydligen var jag inlåst på grund av min kraftfulla förmåga att framkalla något de refererade till som ”allergi”. Jag måste komma underfund med vad detta är, så att jag kan använda det till min fördel.

De andra internerna smörar för våra fångvaktare och jag vågar inte
 anförtro mig till någon av dem inför risken att någon tjallar.
 Hunden släpps regelbundet ur sina bojor men återvänder frivilligt, han är uppenbarligen efterbliven.

Fågeln däremot ger intryck av att vara en informatör. Han pratar med våra 
kidnappare regelbundet och jag är övertygad om att han rapporterar vartenda steg jag tar. Tack vare sin placering i metallrummet är han för tillfället i säkerhet.

Men jag kan vänta.
 Det är bara en tidsfråga innan mina planer går i lås..