Denver Cat Company

publicerad i Allmänt, Nyheter

Denver Cat Company
3929 Tennyson St, Denver 80212, Colorado, USA
+1 303-433-3422
www.denvercatco.com

Denver Cat Company är inte ett kattpensionat, det är en spännande och lyckad blandning av kattcafé, konstgalleri och omplacering av hemlösa katter. Vi besökte verksamheten 10 mars 2016, under ett besök i Denver, Colorado, USA.

Ca 8 katter har just nu sitt hem här, de kommer från ett samarbete med olika räddningsorganisationer för katter – Life Is Better, PawsCo och For the Love of Paws. På väggen innanför dörren finns en liten beskrivning av varje adopterbar katt och adoptionskostnaden.

cat_10

Innanför entrén finns information om katterna och adoption

I skyltfönstret mot gatan ligger flera katter och tar en liten lur på mjuka bäddar. Precis innanför dörren finns en sluss, som ska förhindra att katterna tar sig ut när besökarna går in och ut. Det är fridfullt inne i lokalerna och mycket hemtrevligt med en salig blandning av inredningsstilar. Överallt finns det kattleksaker, som besökarna kan använda för att leka med katterna. Klösmöbler och höga liggplatser finns också förstås.

Kel sker helt på kattens egna villkor och man har särskilda regler för besökande barn. På väggarna hänger konst från främst lokala konstnärer och besökare kan anmäla sig till konstkurser, som sker i samarbete med Teller Street Gallery. Här finns även kaffe, kakor, godis, prylar (både vintage och nytillverkat) samt kläder att köpa. En specialitet är ett lokalt producerat kattvin (ja, ni läste rätt!) men det är givetvis inte katter som ska dricka vinet, det är vi människor.

Förutom fika kan man också köpa kattprylar, kläder och kattvin

Denver Cat Company drivs av Sana Q. Hamelin, som hoppade av sin juristkarriär och startade Denvers första kattcafé den 12 December 2014. Det var det andra i USA, efter Oakland. Följande år, 2015, öppnade kattcaféer i Portland, Seattle, San Fransisco, Washington, New York, San Diego och Austin.

Fler lär vara på gång runt om i USA. Ett sätt att starta kattcafé kan vara genom crowdfunding, som skett i något fall i USA.

F d juristen Sana Q. Hamelin, som driver Denver Cat Company

Trenden med kattcafé kommer från Japan, som haft kattcaféer i ca 10 år och idag finns över 100 kattcaféer runt om i Japan. En trend som ursprungligen importerades från Taiwan. Världens första kattcafé öppnades 1998 i Taipei, Taiwan. I Japan finns även hundcaféer och kaninkaféer. Kattcaféer i Sverige finns t ex i Stockholm och Malmö. Det första kattcaféet i Skandinavien, Café Miao, startades i Köpenhamn 2014.

Denver Cat Company har öppet alla dagar i veckan utom Måndagar. Oftast hittar man Sana på plats i caféet men hon har två vänner som ersätter henne när hon vill och behöver vara ledig. Sana älskar katter och har hittat sin purrfekta nisch i livet som kattälskare och egen företagare. Varje besökare betalar 5 dollar i entré, om man inte har medlemskap i caféet. Det finns flera olika nivåer av medlemskap med olika rabattsystem och förmåner.

En besökare leker med lilla Moxie, ca 6 mån gammal

Idén med kattcafé är att kunna erbjuda en mysig stund med katter under lugna former. Att kunna ta en fika, få umgås förutsättningslöst med katter, lära sig mer om dem och kanske till slut adoptera en hemlös katt eller två. Kan det bli bättre?

Annika Brage

Copyright Annika Brage 2016.
Alla rättigheter förbehålls.